Les Dates
Fins al 15 de juliol de 2012
El Lloc
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Mirador del Palau Nacional
Barcelona, 08038
La Temàtica
Ens traslladem a una de les etapes més creatives de l’art a Catalunya. Al llarg del segle XIV es produeix un diàleg apassionant entre els dos pols de la modernitat artística, és a dir, d’una banda, França i els antics Països Baixos, i de l’altra, Itàlia.
El nou estil resultant, el gòtic internacional, és un art marcat pels contrastos: estilització i naturalisme, elegància i expressivitat, luxe material i destresa tècnica. Catalunya adopta decididament aquest nou codi estètic i esdevé un dels centres més actius amb artistes de primer nivell com ara Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan o Bernat Martorell.
El MNAC ha aconseguit reunir un esplèndid conjunt d’obres mestres d’aquest període fructífer, entre les quals destaquen les taules del Retaule de sant Jordi de Bernat Martorell conservades al Louvre, que es podran admirar per primer cop a Catalunya més d’un segle després de la seva exportació, i també una valuosa selecció de manuscrits amb miniatures, unes peces que rarament són a l’abast del públic. Entre aquestes, es mostrarà el cèlebre Missal de santa Eulàlia de la catedral de Barcelona, il·lustrat per Destorrents.
Motius per anar-hi
Us convidem a submergir-vos en un dels moments més intensament originals de l’art gòtic i, sobretot, a no perdre detall d’unes obres de cromatisme exaltat, plenes d’expressivitat i de fantasia.
Els Artistes més destacats
Bernat Martorell, el gran nom del gòtic català, ostenta des d'ara l'autoria d'una nova obra mestra del segle XV. Investigadors del Museu Nacional d'Art de Catalunya li atribueixen les pintures per fer els quatre vestits litúrgics de la capella de Sant Jordi.
l’Estil
Catalunya s’incorporà decididament al circuit de l’internacionalisme, i ben aviat va reinterpretar amb originalitat un corrent estilístic en el qual es combinaven, en un peculiar equilibri, la filigrana i l’observació de la natura, l’elegància i l’expressió, el luxe material i l’habilitat de l’art.
El fruit d’aquestes experiències constitueix un dels moments més plurals i intensos en la història de l’art català. Tant és així que avui els noms de Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan o Bernat Martorell formen part del cànon de l’art europeu medieval.
l’Obra més destacada
Sant Jordi portat al suplici. Bernat Martorell c. 1434-1437
El retaule recull aspectes de la llegenda del sant. Així, a la taula central, a Chicago, es presenta la imatge més popular del mite: la idealització del Sant Jordi cavaller, que mata al drac per tal de salvar la seva princesa. Per contra, les taules laterals que avui trobem al Louvre de París, se centren en els aspectes hagiogràfics del sant menys coneguts avui dia: l’altra cara d’un Sant Jordi que ja no és heroi sinó víctima. Per això a les quatre taules es descriuen els episodis, gairebé desconeguts pel públic actual, del martiri del sant: el Judici, la Flagel·lació, Sant Jordi portat al suplici i la decapitació.
La història d’un cavaller cristià de noble família, que al segle IV sota l’Imperi de Dioclecià, optà per morir, suportant set anys de martiri, fidel a les seves conviccions religioses.
La Curiositat
Tots els dissabtes, a les 11h en castellà i a les 12:30 h en català, visita comentada a l’exposició Catalunya 1400. El gòtic internacional.
No es necessària reserva prèvia. Heu de dirigir-vos 20 minuts abans de cada visita al mostrador de grups, on us entregaran els aparells d’àudio.
Les entrades
Preu: 6 Euros
Vídeo de l’exposició