Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Més Fotoperiodisme. Visa pour l’Image – Perpignan a Barcelona 2012

Les Dates

Del 1 de març al 28 de maig de 2012

El Lloc

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Montalegre, 5
Barcelona, 08001

La Temàtica

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Fundació Photographic Social Vision presenten per primera vegada a Barcelona una selecció d’exposicions de «Visa pour l’Image – Perpignan», el festival professional de més prestigi en el sector de la fotografia documental internacional. D’entre totes les exposicions que es van exhibir en l’edició del 2011 s’han triat quatre projectes fotogràfics. Amb més de 165 fotografies, la mostra «MÉS FOTOPERIODISME» destaca per la diversitat dels gèneres fotogràfics seleccionats i l’actualitat que retraten, oferint al públic la possibilitat d’aprofundir en quatre esdeveniments de l’any passat que van ser notícia, com el tsunami al Japó, la primavera àrab, la narcocultura a Mèxic o la vida quotidiana d’u! na dona mutilada i lluitadora a Uganda.Les quatre mostres triades i coproduïdes pel CCCB, Photographic Social Vision i el mateix festival, són documents gràfics excepcionals dels aconteixements que s’han viscut al llarg del 2011.

«Japó, març 2011. Una selecció de la revista Days Japan»

L’11 de març de 2011 un terratrèmol va fer tremolar la costa nord-est del Japó amb un sisme de 8,8 graus en l’escala de Richter. El terratrèmol va desfermar un tsunami que va provocar ones gegantines de fins a 20 metres. Unes hores després, les primeres imatges que il•lustraven la notícia succeïen els fets.

La revista Days Japan va recollir l’obra de més de quaranta fotògrafs japonesos, professionals i amateurs, sobre les conseqüències del tsunami durant el primer mes després de la catàstrofe. Les imatges mostren la cruesa de la devastació i els efectes directes del tsunami en cases, cotxes i ciutats senceres.

Entre tots els fotògrafs que conformen la selecció, dos d’ells han resultat guanyadors en els prestigiosos premis World Press Photo de l’edició 2011. Koichiro Tezuka ha estat premiat amb el 1er premi en la categoria “Notícies d’Actualitat” i Toshiyuki Tsunenari amb el 3er en la categoria “Notícies Generals”.

«Els camins de la revolució» de Yuri Kozyrev, representat per l’Agència NOOR

La revolució del gessamí, la primavera àrab o la revolució Facebook són alguns dels noms que s’han donat als vents de canvi que han afectat els governs de països del sud del Magrib i de l’Orient Mitjà.

Yuri Kozyrev, guardonat recentment amb el 1er premi de la categoria “Notícies d’Actualitat” en el concurs World Press Photo i el premi Visa d’Or NEWS 2011, presenta a les seves fotografies els aspectes comuns de les revolucions a Líbia, Egipte i Bahrain, on va ser durant dos mesos fotografiant aquests esdeveniments.

Les fotografies que fa, emmarcades dins del fotoperiodisme més tradicional, reflecteixen la joventut dels revolucionaris i l’elecció d’una manifestació pacífica però extremadament política.

Una quarta part de les fotografies que es presenten a l’exposició a Barcelona són inèdites. Kozyrev va continuar documentant aquests esdeveniments a Egipte, Líbia, Bahrain i Tunísia després de la seva exposició a «Visa pour l’Image – Perpignan» al setembre del 2011.

«La narcocultura» de Shaul Schwarz, representat per Getty Images

Després de les estadístiques de morts provocades pel tràfic de drogues, de què s’ha parlat fins a la sacietat, s’amaga una realitat social molt més àmplia de la qual es parla poc, tot i que afecta milions de mexicans i llatinoamericans. El narcotràfic és una guerra oculta que no es limita a les morts a diari; al darrere s’amaga una realitat social molt més gran. Per a molts, els narcotraficants representen l’únic model possible de fama i èxit. De l’avarícia, les drogues i la violència ha sorgit una nova cultura: la narcocultura. En les paraules de Joel Vasquez, promotor musical narco, «els herois actuals no són ni els advocats ni els polítics. Els herois són els que fan que els diners circulin».
Les fotografies de Schwarz, amb un punt de vista sarcàstic i irònic, no mostren només les dures condicions de vida a les ciutats frontereres a Mèxic, sinó que també ens revelen la cultura compartida per milions de mexicans i llatinoamericans involucrats o afectats pel tràfic de drogues i, per damunt de tot, per l’atractiu «narcoluxe».

«Em dic Filda Adoch», de Martina Bacigalupo, representada per l’Agència VU’

Des de fa més de vint anys hi ha un conflicte armat entre l’exèrcit ugandès i l’Exèrcit de Resistència del Senyor (o LRA), qualificat com «la pitjor crisi humanitària oblidada per la resta del món». Actualment, el Tribunal Penal Internacional està jutjant les massacres de civils a mans de l’LRA.

«Em dic Filda Adoch» és la crònica de la vida quotidiana d’una dona del nord d’Uganda que va perdre una cama, el seu fill petit i els seus dos marits en la violència extrema que viu el seu país. Les fotografies de Bacigalupo transmeten una història tendra, còmplice i íntima, un assaig fotogràfic que s’ha aconseguit a través del temps, la confiança i la comprensió mútua entre l’autora i el subjecte documentat.

Motius per anar-hi

Hi heu d'anar si us agrada el World Press Photo. Aquí hi trobareu major profunditat en els temes tractats a través de veure tot el reportatge fotogràfic.

Hi heu d’anar perquè és la primera vegada en 23 anys que el prestigiós festival “Visa pour l’Image” surt de la seu a Perpinyà i arriba a Barcelona.

Els Artistes més destacats

Yuri Kozyrev treballa com a fotoperiodista des de fa 20 anys. Ha documentat tots els conflictes més importants de l’antiga Unió Soviètica, incloent les dues guerres de Txetxènia, la caiguda dels Talibans a Afganistan i la guerra d’Irak.

Shaul Schwarz és fotògraf de la revista Time Magazine i està representat per l’agència Getty Images. La feina de Schwarz també ha aparegut en importants publicacions internacionals com National Geographic, The New York Times, Geo, Paris Match, El País o Newsweek, entre d’altres.

Afincada a Burundi, Martina Bacigalupo treballa a tota l’Àfrica de l’est, on centra la seva feina sobre els drets humans. Treballa per Nacions Unides i col•labora amb diverses ONGs internacionals com Human Rights, Watch, Care, Metges sense Fronteres i Handicap Internacional. S’implica particularment en temes relacionats amb la condició de la dona a l’Àfrica.

La revista DAYS JAPAN es nodreix de la col•laboració de fotògrafs i periodistes d’arreu del món que treball en condicions perilloses, fins i tot arriscant les seves vides. DAYS JAPAN és la resposta a la creixent demanda de reportatges de qualitat sobre les guerres i els conflictes mundials que es cobren tantes vides avui en dia.

l’Estil

«MÉS FOTOPERIODISME. Visa pour l’Image – Perpignan a Barcelona 2012 ofereix al públic barceloní la possibilitat de continuar endinsant-se en l’estimulant gènere de la fotografia documental més enllà de World Press Photo, cita imprescindible des de fa set anys a la ciutat, i enfortir d’aquesta manera el lligam entre Barcelona i la fotografia documental. La selecció de «MÉS FOTOPERIODISME. Visa pour l’Image – Perpignan a Barcelona 2012» permet accedir i contemplar reportatges fets en profunditat i apreciar la tasca d’autors compromesos amb la documentació sensible i veraç del nostre entorn i contestar, d’aquesta manera, a una demanda creixent i un interès real del públic envers aquest gènere fotogràfic.

La Curiositat

3 dels fotògrafs que participen en l'exposició, Yuri Kozyrev, Koichiro Tezuka i Toshiyuki Tsunenari han estat guardonats en l'edició de 2011 amb un premi World Press Photo, cita celebrada el passat mes de febrer.

El Vídeo

Trobaràs el link del Vídeo de l’exposició:


Les entrades

Preu: 5 Euros


La Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó