Del 27 de Gener al 20 de Maig
El Lloc
MACBA
Plaça dels Àngels, 1
Barcelona, 08001
La Temàtica
El CIFB es va inaugurar l'octubre de 1978 en ple Barri Xino barceloní. Ocupava un edifici de tres plantes que havia estat una antiga fàbrica de pastes alimentàries. La façana, després dels treballs de restauració, va ser decorada amb un mural realitzat per Arranz Bravo i Bartolozzi que representava cronològicament un resum de la història de la fotografia a través de retrats d'alguns dels seus autors més cèlebres, de Daguerre a Robert Frank, i acabava per algunes celebritats locals com Oriol Maspons o Xavier Miserachs. El director del CIFB, Albert Guspi (1943-1985), havia estat fotògraf de reportatge abans d’obrir la primera galeria comercial de fotografia d’Espanya, la galeria Spectrum, inaugurada el 1973 a Barcelona.
L’exposició s’articula entorn del projecte documental sobre la Barcelona quotidiana i la vida als barris, que va constituir l’aportació essencial i singular del CIFB. Els treballs exposats van ser realitzats per professors, alguns alumnes i per fotògrafs pròxims al CIFB que van participar activament en projectes promoguts des del centre o en les projeccions públiques.
Motius per anar-hi
El conjunt constitueix una representació col·lectiva de la ciutat traumatitzada que tot just ha sortit de la dictadura, abans de la gran renovació urbana dels vuitanta, i de les formes emergents de resistència i reconquesta de l’espai públic.
Els Artistes més destacats
Les zones en decadència del Barri Xino i la Rambla, que constituïen l'entorn del CIFB, fotografiades per Anna Boyé, Pep Cunties o Jordi Pol. Les zones autoconstruïdes del litoral sud, fotografiades per Jordi Sarrà. També s’hi inclouen projeccions de treballs presentats al CIFB per alguns dels membres de l’equip docent, com Mariano Zuzunaga, Eduard Olivella, Manel Esclusa o Jordi Sarrà, així com alguns fotògrafs locals que van participar en les vetllades fotogràfiques, com Humberto Rivas, Lluís Casals, Manolo Laguillo o Ferran Freixa. Jesús Atienza, Pep Cunties i Eduardo Subías.
l’Estil
La mostra està estructurada en tres àmbits i posa de manifest la relativa multiplicitat de plantejaments i formats expositius que van caracteritzar les activitats del CIFB. El primer àmbit inclou representacions dels barris populars i els seus habitants. El segon àmbit està dedicat íntegrament a la projecció de diapositives sobre l'antic Hospital Mental de la Santa Creu, realitzades per tres fotògrafs estretament vinculats al CIFB. L’últim espai conté una selecció de treballs centrats en la representació d’espectacles populars i pràctiques carnavalesques, que visibilitzen el paper clau que van tenir les subcultures –en particular la gai i la transsexual– i les seves formes de resistència en l’emergència de nous comportaments socials durant la Transició, de cara a la reconquesta de l’espai públic democràtic.
La Curiositat
La sala es tanca amb una sèrie sobre el dia a dia d’un circ realitzada pel grup Extra! (constituït per Sergi Capellas, Jordi García i Xavier Rosselló) el 1980, que va ser una de les exposicions més grans i ambicioses que va realitzar el CIFB d'un projecte generat pel mateix centre.
Les entrades
Preu: 8 Euros
Si vols Aprofundir més