Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

El Mercader de Venècia al TNC

Les Dates

Del 1 de febrer al 25 de març de 2012

El Lloc

Teatre Nacional de Catalunya - Sala Gran
Carrer de les arts,1
Barcelona, 08013


La Sinopsis

El mercader de Venècia, com passa tan sovint dins l’obra de William Shakespeare, res no és ben bé el que sembla a primera vista. Des de l’epítet de «comèdia romàntica» que acompanya el títol de l’obra en la seva primera edició (1600) fins al perfil de Shylock, un dels jueus més memorables de la història de la literatura dramàtica, tot és tan complex i relatiu que ens priva de refugiar-nos en etiquetes i esquematismes.

El gènere i durada

Comèdia. Durada 2 hores i 30 minuts

Motius per anar-hi

El muntatge que es podrà veure a la Sala Gran, dirigit per Rafel Duran, està marcat conscientment pel panorama actual i ens situa sense complexos en un context de recessió econòmica.

El Repartiment

·         Pep Ambrós
·         Albert Ausellè
·         Marta Betriu
·         Àlex Casanovas
·         Joan Díez
·         Marta Domingo
·         Pere Eugeni Font
·         Margalida Grimalt
·         Jordi Llovet
·         Ramon Madaula
·         David Ortega
·         Santi Pons
·         Miquel Àngel Ripeu
·         Pep Sais
·         Josep Sobrevals
·         Àlvar Triay
·         Joan Valentí
·         Anna Ycobalzeta

L’actor més destacat

Ramon Madaula i Canadell Sabadell, 12 de novembre del 1962. Començà la seva carrera fent teatre d'aficionats a Sabadell, amb Jordi Boixaderes, Anna Boell i Carles Sabater. Posteriorment, estudià a l'Institut del Teatre de Barcelona i s'hi titulà en interpretació el 1984. Ha representat obres de teatre amb directors com Joan Lluís Bozzo, Ariel García Valdés, Josep Maria Flotats, Lluís Pasqual i Mario Gas. En el camp de la televisió, ultra un dels papers protagonistes a Ventdelpla amb Emma Vilarasau, també ha protagonitzat la sèrie Crims amb la mateixa actriu; i ha tingut papers rellevants en les sèries de TV3 Estació d'enllaç i Digui, digui. En el camp del cinema, ha aparegut en pel·lícules dels directors Jordi Cadena, Ventura Pons, Francesc Bellmunt, Vicente Aranda, Carles Mira, entre d'altres.

Al llarg de la seva carrera ha estat premiat diverses vegades: Premi Ciutatde Barcelona d'Arts Escèniques 2007 per El llibertí. Premi "Sabadellenc 2007". Premi Butaca 2004 al millor actor per Calígula. Premi de l'"Associació d'Actors Professionals" com a millor actor de cine per La teranyina el 1991 i com a millor actor secundari en teatre per El viatge (1990).
El Director

Rafel Duràn s'ha forjat un nom dins del panorama escènic després d'anys de treball i esforços. Format a l'Institut del Teatre de Barcelona, es mou entre les bambolines dels teatres catalans perquè "aquí no m'encarreguengran cosa", reconeix. Tot i la seva feina al Principat, no és indiferent davant la situació cultural de l'Illa on, assegura, "hi ha un alt nivell creatiu", però denuncia la manca de suport pressupostari envers la cultura de Balears.

L’Autor

William Shakespeare. Dramaturg, actor i poeta anglès, William Shakespeare és un dels més grans autors de la literatura universal i clau en el desenvolupament de les lletres angleses. Les seves obres de teatre són considerades autèntics clàssics atemporals i la seva influència al llarg de la història de la literatura és indiscutible. Als pocs anys de contreure matrimoni, i de ser pare, Shakespeare es va mudar a Londres i va començar la seva carrera en el teatre, primer com a dramaturg i després passant a dirigir la seva pròpia companyia de teatre, en la qual també feia les vegades d'actor, arribant a aconseguir una gran popularitat, sent molt conegudes les seves actuacions en el teatre The Globe. De les obres de Shakespeare, creades en una època de transició en el teatre isabelí, caldria destacar gairebé tots els seus títols. Les seves obres han estat interpretades i adaptades en innombrables ocasions i són encara avui representades i considerades com a font d'inspiració. Potser, si calgués triar, caldria assenyalar Romeo i Julieta, El rei Lear, Hamlet, Macbeth o Julio César, entre les tragèdies, i El somni d'una nit d'estiu, El mercader de Venècia, La tempestat o La fierecilla domada, entre les comèdies. També caldria dedicar especial atenció a les seves recreacions històriques, com Enrique VIII o Ricardo III, entre unes altres.

 
L’Estil

No es pot negar que es tracta d’una comèdia romàntica. L’obra ens parla del joc capriciós de l’amor i l’atzar, les tensions entre els afectes i la cobdícia, la fina línia que separa l’amistat dels sentiments més profunds... Ara bé, aquest paisatge es veu enterbolit per la figura grotesca i tràgica de Shylock, l’antagonista que exemplifica totes les sordideses de la condició humana. I, tanmateix, el cop de geni shakesperià fa que aquesta sordidesa no ens arribi a través d’un personatge estereotipat: la fonda humanitat que traspua Shylock és evident, més enllà de les seves mesquineses.

L’Escenografia

El muntatge que es podrà veure a la Sala Gran, dirigit per Rafel Duran, està marcat conscientment pel panorama actual i ens situa sense complexes en un context de recessió econòmica. Sí que és cert que a El mercader de Venècia és l’amor que triomfa sobre la cobdícia, però és aquesta darrera qui provoca la crisi i qui dibuixa el marc en què es mouen Antonio, Bassanio i la resta de personatges d’aquesta obra intemporal.

La Curiositat

A l’acabament de la representació de El mercader de Venècia es farà un col·loqui obert a tothom amb la participació de Rafel Duran (director), i els actors i actrius de la companyia. Podreu seguir el col·loqui en directe a través de Twitter a @tncaldia. Connecteu-vos a www.tnc.cat/twitter i feu les vostres preguntes!

El Vídeo de l’obra


On Comprar les Entrades

Preu: De 25 a 33 euros


Si Vols Aprofundir MésLa Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó