Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

La Maleta Mexicana al MNAC

Les Dates

Fins el 15 de Gener. De dimarts a dissabte de 10h a 19h i diumenges de 10h a 14:30h

La Temàtica

El 1939, davant l’avenç implacable del feixisme, Robert Capa abandona el seu estudi fotogràfic de París i fuig als Estats Units. El seu col·laborador, Tchiki Weiss, salva 3 capses amb 4.500 negatius d’imatges fets durant la Guerra Civil pel mateix Capa, Chim (David Seymour) i Gerda Taro, els grans mestres del fotoperiodisme de guerra. És la coneguda com a Maleta Mexicana. Desapareguda durant dècades, va ser localitzada a Mèxic i ara, gràcies a la tenacitat de l’ICP per recuperar-la i fer públic el seu contingut, el MNAC presenta part d’aquest valuós material fotogràfic per primer cop a Espanya. Rodets de negatius que ens mostren la seqüència original de la foto publicada i ens revelen escenes inèdites, alhora que la tècnica magistral dels 3 fotògrafs. Testimoni gràfic excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, la Maleta Mexicana és un mirall de la nostra història.

El Contingut

Hi ha retrats inèdits de personatges com Federico García Lorca o Dolores Ibárruri, escenes quotidianes de la rereguarda, conflicte i drama on sobren les paraules.

L’Artista

Robert Capa (Hongria, 1913 – Vietnam, 1954) de nom real Ernest Andrei Friedmann formava part d’una família jueva. Al complir la majoria d’edat, es va veure obligat a sortir del país pressionat per la falta d’un govern democràtic i socialista. Després de passar per alemanya, va anar a parar a París, on va trobar una bona feina de reporter, per fotografiar les revoltes i mobilitzacions del front popular.
A l’esclatar la Guerra Civil Espanyola el juliol de 1936, decideix viatjar a Espanya per cobrir els fets que allà succeïren. Posteriorment es desplaça al continent asiàtic per cobrir la invasió japonesa de Xina, ja en el pròleg de la segona guerra mundial. Durant aquesta, va ésser present en fets tant rellevants com el desembarcament de la Normandia o l’alliberament de París, entre d’altres.
L’any 1947 va fundar, amb l’ajuda de Henri Cartier-Bresson, Rodger, Vandiver y David Seymour, la prestigiosa agencia fotogràfica Magnum Photos, que s’ha mantingut fins l’actualitat. Allà va fer una gran feina fotogràfica, i no tan sols d’escenaris de guerra sinó també en el camp artístic, on tenia grans amistats com Pablo Picasso, Ernest Hemingway o John Steinbeck. L’any 1954, mor després de trepitjar una mina en l’escenari de la primera guerra d’Indoxina.

La Història de la maleta

Els fotògrafs van haver d’abandonar el seu estudi parisenc davant l’avançament de l’exèrcit nazi. Una sèrie de capses amb negatius van travessar França en bicicleta i van ser lliurades a un ciutadà xilè a punt d’embarcar en un vaixell que anava a Mèxic. Aquests negatius, amb seqüències i fotos inèdites, restaran desapareguts fins al 1995.

l’Estil

El fotoreporterisme de guerra va néixer amb el conflicte espanyol del 1936-1939. Les càmeres ja eren prou petites i transportables, i les infraestructures permetien enviar per tren o avió els negatius, que serien revelats a la redacció del diari o de l’agència de notícies.

La Curiositat

El Periodico de Catalunya presenta l’iniciativa “Els nens de la Maleta Mexicana”. L’objectiu és identificar els 200 nens i nenes que apareixen a les imatges per tal de compartir reflexions sobre el fenomen de la guerra


El Vídeo


On Comprar les entrades

Adquirir les entrades per aquesta exposició:


Si Vols Aprofundir MésLa Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó