Fins el 15 de Gener. De dimarts a dissabte de 10h a 19h i diumenges de 10h a 14:30h
La Temàtica
El 1939, davant l’avenç implacable del feixisme, Robert Capa abandona el seu estudi fotogràfic de París i fuig als Estats Units. El seu col·laborador, Tchiki Weiss, salva 3 capses amb 4.500 negatius d’imatges fets durant la Guerra Civil pel mateix Capa, Chim (David Seymour) i Gerda Taro, els grans mestres del fotoperiodisme de guerra. És la coneguda com a Maleta Mexicana. Desapareguda durant dècades, va ser localitzada a Mèxic i ara, gràcies a la tenacitat de l’ICP per recuperar-la i fer públic el seu contingut, el MNAC presenta part d’aquest valuós material fotogràfic per primer cop a Espanya. Rodets de negatius que ens mostren la seqüència original de la foto publicada i ens revelen escenes inèdites, alhora que la tècnica magistral dels 3 fotògrafs. Testimoni gràfic excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, la Maleta Mexicana és un mirall de la nostra història.
El Contingut
Hi ha retrats inèdits de personatges com Federico García Lorca o Dolores Ibárruri, escenes quotidianes de la rereguarda, conflicte i drama on sobren les paraules.
L’Artista
Robert Capa (Hongria, 1913 – Vietnam, 1954) de nom real Ernest Andrei Friedmann formava part d’una família jueva. Al complir la majoria d’edat, es va veure obligat a sortir del país pressionat per la falta d’un govern democràtic i socialista. Després de passar per alemanya, va anar a parar a París, on va trobar una bona feina de reporter, per fotografiar les revoltes i mobilitzacions del front popular.
A l’esclatar la Guerra Civil Espanyola el juliol de 1936, decideix viatjar a Espanya per cobrir els fets que allà succeïren. Posteriorment es desplaça al continent asiàtic per cobrir la invasió japonesa de Xina, ja en el pròleg de la segona guerra mundial. Durant aquesta, va ésser present en fets tant rellevants com el desembarcament de la Normandia o l’alliberament de París, entre d’altres.
L’any 1947 va fundar, amb l’ajuda de Henri Cartier-Bresson, Rodger, Vandiver y David Seymour, la prestigiosa agencia fotogràfica Magnum Photos, que s’ha mantingut fins l’actualitat. Allà va fer una gran feina fotogràfica, i no tan sols d’escenaris de guerra sinó també en el camp artístic, on tenia grans amistats com Pablo Picasso, Ernest Hemingway o John Steinbeck. L’any 1954, mor després de trepitjar una mina en l’escenari de la primera guerra d’Indoxina.
La Història de la maleta
Els fotògrafs van haver d’abandonar el seu estudi parisenc davant l’avançament de l’exèrcit nazi. Una sèrie de capses amb negatius van travessar França en bicicleta i van ser lliurades a un ciutadà xilè a punt d’embarcar en un vaixell que anava a Mèxic. Aquests negatius, amb seqüències i fotos inèdites, restaran desapareguts fins al 1995.
El fotoreporterisme de guerra va néixer amb el conflicte espanyol del 1936-1939. Les càmeres ja eren prou petites i transportables, i les infraestructures permetien enviar per tren o avió els negatius, que serien revelats a la redacció del diari o de l’agència de notícies.
La Curiositat
El Periodico de Catalunya presenta l’iniciativa “Els nens de la Maleta Mexicana”. L’objectiu és identificar els 200 nens i nenes que apareixen a les imatges per tal de compartir reflexions sobre el fenomen de la guerra
El Vídeo
On Comprar les entrades
Adquirir les entrades per aquesta exposició:
Si Vols Aprofundir Més