Fins el 25 de Septembre 2011. Cada dia de 10h – 20h. Entrada gratuïta
La Temàtica
L’exposició de Francesc Català-Roca a la Pedrera de CatalunyaCaixa permet realitzar un recorregut per l’obra que l’ha convertit en referència obligada de la fotografia europea. També és una ocació per accedir al seu entorn, amb l’exhibició d’objectes i materials que utilitzaba durant tot el procés (de la captura de la imatge al revelat) i primeres edicions dels seus llibres més emblemàtics.
Motius per anar-hi
La incansable dedicació de l’artista i la qualitat dels seus reportatges l’han convertit en tot un referent de la fotografia espanyola del segle XX.
El gruix de l’exposició es basa en una selecció del seu treball entre els anys 50 i 60, amb imatges que van ser publicades en el llibre que La Fàbrica i la Fundació Barrié de Vigo van dedicar a Català-Roca, a les quals cal sumar una quarantena d’imatges recuperades de l’arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya on es demostra l’interès del fotògraf per l’arquitectura, i dos audiovisuals.
L’autor pretenia documentar situacions de la vida quotidiana, imatges caracteritzades per la recerca constant de llum on les persones eren les protagonistes, i amb les quals pretenia realitzar una aproximació a la realitat, sempre buscant punts de vista originals que conjuguessin bellesa i veritat.
Francesc Català Roca (Valls, 1922 - Barcelona 1998) fou un fotògraf català. Treballà per a les revistes i publicacions Revista, Destino, Gaceta Ilustrada o La Vanguardia. Durant aquests anys també realitzà fotografies per a cartells de cinema des del seu propi estudi, obert el 1947.
El 1953 va fer la primera exposició individual dels seu treball de creació a la Sala Caralt de Barcelona. També ha il·lustrat un nombre considerable de llibres de tema artístic o de reportatges. La seva fotografia parteix del concepte neorealista de la imatge, cercant sempre el punt de vista insòlit i, sobretot, l'ambientació humana del tema.
Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona el 1951 i el 1952, els premis nacionals de les arts plàstiques del ministeri de cultura el 1983 i de la Generalitat de Catalunya el 1991, la Creu de Sant Jordi el 1992 i la Medalla d'Or al mèrit artístic el 1993. Els legítims hereus van dipositar l’Arxiu Professional del fotògraf a l’Arxiu Fotogràfic del COAC (Col·legi d'Arquitectes de Catalunya). Aquest Fons fotogràfic el componen més de 200.000 imatges.
La Curiositat
Joan Miró només li va permetre a ell que li retratés quan treballava.
El Vídeo
On Aconseguir les entrades
Entrada gratuïta. Adquirir les entrades a la Pedrera
Si Vols Aprofundir Més