Fins el 11 de Septembre, Torres-García al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Entrada gratuïta
La Temàtica
El propòsit d’aquesta exposició és aproximar el visitant a la intimitat del procés creatiu de l’artista, i mostrar les cruïlles en què es va trobar al llarg de la seva trajectòria: la inflexió clàssica del modernisme o els anys de París i Nova York. La mostra analitza els mites i temes recurrents a l’obra de Torres-García, al mateix temps que explora el contrast i la síntesi, o equivalència profunda, entre 'la bellesa clàssica' i la 'bellesa moderna'.
El Contingut
L’exposició reuneix més de vuitanta obres, principalment dibuixos, molts d’ells inèdits, de la col·lecció d’Alejandra, Aurelio i Claudio Torres, tot i que també es presenta pintures i construccions en fusta. La mostra recórrer, en els seus trets essencials, la trajectòria creativa de l’artista, una trajectòria que comprèn aproximadament la primera meitat del segle xx.
Motiu per anar-hi
Descobrir la trajectòria d’un dels artistes més destacats del segle XX a casa nostra. Una exposició gratuïta que no té preu.
L’Artista
Joaquim Torres-García (Montevideo, 1874-1949), format a la Barcelona modernista, va ser una figura clau del moviment noucentista fins a emprendre un camí, després de la seva marxa de Catalunya el 1920, que el portaria a convertir-se en un dels pioners de l’abstracció geomètrica, juntament amb artistes com ara Mondrian, Van Doesburg i Hélion.
El Moviment
L'exposició mostra com el pintor evoluciona cap al classicisme sense abandonar la seva aposta inicial pel modernisme. També explica com integra la seva visió de la vida urbana i explora la dualitat entre la contemporaneïtat i el classicisme. Aquest fet es converteix en un tret essencial de tota la seva obra, una obra on se superposen i integren raó i natura, abstracció i primitivisme, l'etern i el temporal.
La Curiositat
Joaquim Torres-García va morir, als setanta-cinc anys, sense assolir el reconeixement ni els objectius estètics que havia perseguit tota la vida; tampoc no es va fer ric. La pregunta a realitzar-se és si un artista del seu nivell fracassa o bé és la societat que l’acull, la que no es troba prou avançada per entendre genis del nivell del pintor i d’Antoni Gaudí.
El Vídeo
Si Vols Aprofundir Més