Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Ariane et Barbe-bleue – Gran Teatre del Liceu

Les Dates 

Del 18 de Juny al 8 de Juliol, al Gran Teatre del Liceu, Ariane et Barbe-bleue

Descobreix on es realitza la representació de l’obra:


L’Argument

L’òpera se centra en la figura d’Ariane, la sisena esposa del cruel Barbe-Bleue, dona lliure i amb voluntat alliberadora que, desobeint les ordres del poderós marit, obre –després de les sis portes dels tresors– la setena porta i troba presoneres les cinc mullers anteriors. Les porta a l’aire lliure, a les flors i al sol, però totes elles refusen la llibertat i opten per restar a la llòbrega presó, mentre Ariane s’allunya seguida de la seva dida.

Motiu per anar-hi

Ariane et Barbe Bleue és una òpera impressionista, plena de misteris, meravellosament orquestrada, procedent d’un món legendari commovedorament modelat. Una peça estranya, de gran mestresa i noblesa.

Els Roles Principals

Role
Veu
Intèrpred
Ariane
Soprano
Jeanne-Michèle Charbonnet
La Nourrice
Contralt
Patricia Bardon
Barbe Bleue
Baix
José van Dam
Sélysette
Contralt
Gemma Coma-Alabert
Ygraine
Soprano
Beatriz Jiménez
Mélisande
Soprano
Elena Copons
Bellangère
Soprano
Salomé Haller
Alladine
Mime
Alba Valldaura

La Cantant més Destacada

Gemma Coma-Alabert és una mezzosoprano nascuda a Girona en una família de músics, començà els seus estudis musicals amb el piano, la composició i el violoncel. Obtingué el Primer Premi de final de carrera en el Conservatori Nacional Superior de París a on també estudià repertori barroc durant tres anys amb Emmanuelle Haïm. Continuà estudis de perfeccionament a la "Guildhall School of Music" de Londres, a més de rebre classes magistrals de grans figures de la lírica internacional com Montserrat Caballé, Teresa Berganza, Renata Scotto, Susanne Mentzer i Delores Ziegler

Ha captivat l’atenció internacional per la riquesa del seu color vocal i la seva vibrant interpretació dels personatges a l’òpera, l’oratori i el recital. Guardonada amb el "Premi Especial" en el Concurs Internacional de Cant de Marmande (França, 2003), segon Premi del concurs Mirabent (2008), segon premi i premi del públic del concurs dels Països catalans (2008). Els seus papers operístics inclouen Cherubino, Rosina, Dorabella, Carmen, Isaura, Fidalma, Mrs. Herring, Mrs.Noah, Serpilla (Cherubini), La Dirindina (Scarlatti), Eco (Scarlatti), Junon (Charpentier).

L’Estructura de l’Obra

Tres actes. Durada total 2 hores i 30 minuts.
      El Compositor

Paul Dukas (París, 1865 – París, 1935), compositor francès va nèixer al si d'una família jueva i va fer els seus estudis musicals sota el mestratge de Théodore Dubois i Ernest Guiraud, entre d'altres, al Conservatori de París. D’aquesta forma és on va fer coneixença de Claude Debussy. En acabar els estudis va treballar com a orquestrador i crític musical.

La seva peça més coneguda és L'apprenti sorcier, més coneguda pel seu títol català L'Aprenent de bruixot (1897), poema simfònic basat en un poema de Goethe, Der Zauberlehrling. Aquesta peça ha gaudit d'una gran popularitat en ser utilitzada per Walt Disney en la seva pel·lícula Fantasia. El domini magistral del ritme i la brillant orquestració, ambdues característiques de Dukas, són ben evidents en totes les seves obres.

En les últimes dècades de la seva vida, Dukas esdevingué més conegut com a mestre de composició, gràcies a l'èxit de molts dels seus alumnes com ara Isaac Albéniz, Joaquín Rodrigo, Maurice Duruflé, Olivier Messiaen i Jehan Alain.

Estil artístic

L’estructura, essencialment simfònica, és formada per amplis episodis musicals construïts sobre determinats temes que deixen poc espai al desenvolupament autònom del cant, sovint en forma de recitatiu arioso. Aquesta òpera impressionista presenta una orquestració, rica i incisiva, portant l’empremta de Wagner i Debussy, dos dels compositors més admirats per Dukas, malgrat això la partitura manté una forta personalitat, on destaca per la l’harmonia refinada

L'òpera Ariane et Barbe-bleue, en la que va treballar entre 1899 i 1907, ha estat sovint comparada a Pelléas et Mélisande de Debussy, en part per la similitud musical i en part perquè ambdues obres estan basades en drames de Maurice Maeterlinck.

Curiositat

Encara que Paul Dukas va compondre una gran quantitat de música, va destruir gran part de la seva obra en no sentir-s'hi satisfet, havent sobreviscut només una petita part. L'obra més primerenca que ha sobreviscut és l'enèrgica Simfonia (1896) en la línia establerta per Beethoven i César Franck.

La part més destacada

La introducció del tercer acte,


El Llibret

El llibret és obra de Maerterlinck, un simbolista que parla per mitjà d’al·legories i de símbols. Els seus poemes són de gran bellesa verbal i d’un gran contingut emocional.

Trobaràs el llibret de l’obra complet al següent enllaç:


Si Vols Aprofundir MésLa Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó