Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Mahler – 100 anys: 20, 21, 22 i 24 de Maig

Les Dates
 
20, 21, 22 i 24 de Maig, a l’auditori de Barcelona. Els concerts tindran lloc divendres a les 21 hores, dissabte a les 19 hores, diumenge a les 11 hores i dimart a les 21h. 


El Programa
·         Johann Sebastian Bach / Webern – Fuga ricercata – 11 Minuts

·         Franz Schubert – Incompleta – 23 Minuts

·         Gustav Mahler – Adagio de la Simfonia núm 10 – 25 Minuts

·         Richard Strauss – Mort i Transfiguració – 25 Minuts

El context del concert

Aquest concert ens permet conèixer, en commemorar el centenari de la mort de Mahler, el món musical de la Viena d’aleshores – designada algun cop com “el laboratori de la modernitat”– però també l’entorn musical del compositor, amb els seus referents clàssics i romàntics i els nous camins que anava prenent la música. És la crònica musical d’una època fascinant.

Motius per anar-hi

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dirigida per Pablo González són sempre una garantia de qualitat.

Les Obres

Simfonia Incompleta de Schubert va ser iniciada l’octubre de 1822, uns mesos més tard, la Societat Musical Styrie acceptés Schubert com a membre d’honor. Dels tres moviments que normalment devia de constar l'obra, només es conserva el manuscrit complet dels dos primers, en tant que el tercer es troba orquestrat en els seus nou primer compassos, continuant el temps únicament en un esbós pianístic.

Simfonia núm 10 de Mahler consta d’un únic moviment, un emocionant Adagio, mentre que la resta de la simfonia tan sols van perdurar un seguit d’esboços. Fa uns anys el musicòleg Deryck Cook va ampliar i finalitzar l’obra inacabada amb bon criteri i enorme esperit mahlerià.

Mort i transfiguració de Strauss és un poema simfònic, la composició del qual va començar l’estiu de 1888 i completat el Novembre de 1889. Inusual per un compositor de l’edat de 25 anys, la música representa la mort d’un artista basat en el poema escrit per Alexander Ritter. D’aquesta forma es mostren les diferents etapes de la vida des la inoscència de la infantesa fins la transfiguració de la mort.

El Compositor

Mahler va viure una època de canvis profunds en una ciutat, Viena, on era ben clar que anava morint tota una concepció de l’art, la vida i la societat, alhora que n’anava naixent una altra. Aleshores, Mahler era una figura destacada del món musical vienès, però més en el vessant interpretatiu de director que en el de compositor, malgrat que els més joves, com Schönberg, Berg i Webern, admiraven les seves composicions.

L’Orquestra

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va ser fundada al 1944 sota la direcció del mestre Eduard Toldrà. En el decurs dels seus seixanta anys d’història, l’orquestra ha enregsitrat obres de Montsalvatge, Falla, Albéniz, Bartók i Bizet, així com un bon nombre de compositors internacionals.

Els Vídeos de les obres
La Curiositat

Mahler era un director d’orquestra molt exigent, fet que li va provocar nombrosos enfrontaments amb els seus músics, a causa de les extenuants hores d’assajos en què eren sotmesos.

També resulta curiós el seu procés compositiu, on Mahler necessitava el silenci i una tranquilitat absoluta, per aquest motiu es refugiava en una petita cabana d’estiu on prohibia la presència dels seus familiars i amics.

Si Vols Aprofundir MésLa Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó