Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

La Tercera de Mahler - Auditori Barcelona

Les Dates
 
3, 4, 5 i 7 de Juny, a l’Auditori de Barcelona. Els concerts tindran lloc divendres a les 21 hores, dissabte a les 19 hores, diumenge a les 11 hores i dimarts a les 21h. 
El Programa
La Tercera Simfonia de Mahler s’estructura en sis moviments – 80 minuts:

  1. El despertar de Pan. L’estiu fa la seva entrada
  2. El que m’expliquen les flors del camp
  3. El que m’expliquen els animals del bosc
  4. El que m’explica l’home (la nit)
  5. El que m’expliquen les campanes del matí (els àngels)
  6. El que m’explica l’amor
El context del concert

Aquest concert ens permet conèixer la simfonia número 3 de Mahler que simbolitza un himne a la natura. L’obra presenta moments de gran lirisme i recolliment combinats amb parts solemnes i grandiloqüents. Mahler expressa, com en ell era habitual, incerteses i neguits, de totes formes l’esperança acaba triomfant amb referències religioses, tot i que hi domini un esperit profundament humà. De la natura que es desvetlla a l’elevació vers les altures, del món terrenal al cel, hi ha tota una experiència espiritual i musical inoblidable.

Motius per anar-hi

Oportunitat de descobrir la tercera simfonia de Mahler, en el centenari de la seva mort, interpretada a través d’una simfònica de qualitat com L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

L’Obra

La Tercera Simfonia va ser escrita entre 1893 i 1896, i és la més llarga de Gustav Mahler. El moviment introductori massiu (El despertar de Pan) comença amb una secció que recorda a una melodia del final de la Primera Simfonia de Brahms i que després incorpora música dels més diversos estils i objectius. Per molts espectadors de l’època els va semblar que l’emocionant seqüència inicial obria les portes a la quotidianeïtat, posteriorment donant pas a un segon moviment tendre i graciós (el que m’expliquen les flors) i un tercer semblant a un “scherzo” basat en la cançó de Wunderhorn de Mahler, amb un passatge preciós on figura un corn que no apareix en escena.

El misteriós quart moviment (El que l’home m’explica) introdueix un solo alt que interpreta un text basat en Nietzsche i un cinquè que és una plasmació del text de Wunderhorn interpretat per un cor infantil i un solo alt (el que m’expliquen els àngels). El moviment lent final, exaltat i beatífic (el que m’explica l’amor), retorna a la música orquestral i posa el segell final sobre una de les majors visions de Mahler. 

El Compositor

Mahler va viure una època de canvis profunds en una ciutat, Viena, on era ben clar que anava morint tota una concepció de l’art, la vida i la societat, alhora que n’anava naixent una altra. Aleshores, Mahler era una figura destacada del món musical vienès, però més en el vessant interpretatiu de director que en el de compositor, malgrat que els més joves, com Schönberg, Berg i Webern, admiraven les seves composicions.

L’Orquestra

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va ser fundada al 1944 sota la direcció del mestre Eduard Toldrà. En el decurs dels seus seixanta anys d’història, l’orquestra ha enregsitrat obres de Montsalvatge, Falla, Albéniz, Bartók i Bizet, així com un bon nombre de compositors internacionals.

Els Vídeos de les obres

Moviment 1 - El despertar de PanMoviment 2 - El que m’expliquen les flors del camp


Moviment 3 -  El que m’expliquen els animals del bosc


Moviment 4 - El que m’explica l’home (la nit)


Moviment 5 - El que m’expliquen les campanes del matí (els àngels)


Moviment 6 - El que m’explica l’amor


La Curiositat

Mahler era un director d’orquestra molt exigent, fet que li va provocar nombrosos enfrontaments amb els seus músics, a causa de les extenuants hores d’assajos en què eren sotmesos.

També resulta curiós el seu procés compositiu, on Mahler necessitava el silenci i una tranquilitat absoluta, per aquest motiu es refugiava en una petita cabana d’estiu on prohibia la presència dels seus familiars i amics.

Si Vols Aprofundir MésLa Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó