3, 4, 5 i 7 de Juny, a l’Auditori de Barcelona. Els concerts tindran lloc divendres a les 21 hores, dissabte a les 19 hores, diumenge a les 11 hores i dimarts a les 21h.
El Programa
La Tercera Simfonia de Mahler s’estructura en sis moviments – 80 minuts:
- El despertar de Pan. L’estiu fa la seva entrada
- El que m’expliquen les flors del camp
- El que m’expliquen els animals del bosc
- El que m’explica l’home (la nit)
- El que m’expliquen les campanes del matí (els àngels)
- El que m’explica l’amor
El context del concert
Aquest concert ens permet conèixer la simfonia número 3 de Mahler que simbolitza un himne a la natura. L’obra presenta moments de gran lirisme i recolliment combinats amb parts solemnes i grandiloqüents. Mahler expressa, com en ell era habitual, incerteses i neguits, de totes formes l’esperança acaba triomfant amb referències religioses, tot i que hi domini un esperit profundament humà. De la natura que es desvetlla a l’elevació vers les altures, del món terrenal al cel, hi ha tota una experiència espiritual i musical inoblidable.
Motius per anar-hi
Oportunitat de descobrir la tercera simfonia de Mahler, en el centenari de la seva mort, interpretada a través d’una simfònica de qualitat com L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
L’Obra
La Tercera Simfonia va ser escrita entre 1893 i 1896, i és la més llarga de Gustav Mahler. El moviment introductori massiu (El despertar de Pan) comença amb una secció que recorda a una melodia del final de la Primera Simfonia de Brahms i que després incorpora música dels més diversos estils i objectius. Per molts espectadors de l’època els va semblar que l’emocionant seqüència inicial obria les portes a la quotidianeïtat, posteriorment donant pas a un segon moviment tendre i graciós (el que m’expliquen les flors) i un tercer semblant a un “scherzo” basat en la cançó de Wunderhorn de Mahler, amb un passatge preciós on figura un corn que no apareix en escena.
El misteriós quart moviment (El que l’home m’explica) introdueix un solo alt que interpreta un text basat en Nietzsche i un cinquè que és una plasmació del text de Wunderhorn interpretat per un cor infantil i un solo alt (el que m’expliquen els àngels). El moviment lent final, exaltat i beatífic (el que m’explica l’amor), retorna a la música orquestral i posa el segell final sobre una de les majors visions de Mahler.
El Compositor
Mahler va viure una època de canvis profunds en una ciutat, Viena, on era ben clar que anava morint tota una concepció de l’art, la vida i la societat, alhora que n’anava naixent una altra. Aleshores, Mahler era una figura destacada del món musical vienès, però més en el vessant interpretatiu de director que en el de compositor, malgrat que els més joves, com Schönberg, Berg i Webern, admiraven les seves composicions.
L’Orquestra
L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va ser fundada al 1944 sota la direcció del mestre Eduard Toldrà. En el decurs dels seus seixanta anys d’història, l’orquestra ha enregsitrat obres de Montsalvatge, Falla, Albéniz, Bartók i Bizet, així com un bon nombre de compositors internacionals.
Els Vídeos de les obres
Moviment 1 - El despertar de Pan
Moviment 2 - El que m’expliquen les flors del camp
Moviment 3 - El que m’expliquen els animals del bosc
Moviment 4 - El que m’explica l’home (la nit)
Moviment 5 - El que m’expliquen les campanes del matí (els àngels)
Moviment 6 - El que m’explica l’amor
La Curiositat
Mahler era un director d’orquestra molt exigent, fet que li va provocar nombrosos enfrontaments amb els seus músics, a causa de les extenuants hores d’assajos en què eren sotmesos.
També resulta curiós el seu procés compositiu, on Mahler necessitava el silenci i una tranquilitat absoluta, per aquest motiu es refugiava en una petita cabana d’estiu on prohibia la presència dels seus familiars i amics.
Si Vols Aprofundir Més