Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Vinyetes al front - fins el 29 de Maig

Les Dates

Fins el 29 de Maig, Vinyetes al front al Museu Picasso

La Temàtica i El Contingut

L'exposició Vinyetes al front analitza i presenta un diàleg fluid entre els elements iconogràfics que composen les 18 vinyetes de Somni i Mentida de Franco i el llenguatge gràfic i visual present en la producció d'altres artistes, en el context de la propaganda de guerra, que no només se centrava en l'estampació de cartells, sinó també en la confecció d'auques, pasquins, il.lustracions i acudits per a la premsa.

La mostra aplega 128 obres 4 olis i pintures, 17 dibuixos, 27 gravats, 2 planxes de gravat, 27 fotografies, 47 documents, 1 titella i es projecten 4 documentals.

Els Artistes i el Moviment

Després d'analitzar la significativa aportació de Picasso, l'exposició es submergeix en l'Exèrcit de l'art, com el poeta Maiakovski va denominar tots els que van transformar el llenguatge de la propaganda i la sàtira política a Espanya: caricaturistes, pintors, cartellistes i grafistes com George Grosz, John Heartfield, Lluís Bagaria, Maurici Amster, Josep Renau, Manuel Monleón, Mariano Rawicz, Helios Gómez i Luis Seoane, entre altres.

Sense perdre de vista les vinyetes de Picasso, el recorregut dedica l'últim àmbit als Desastres de la guerra, i recopila algunes de les peces de Francisco de Goya de títol homònim, però també impactants fotografies d'Agustí Centelles i Josep Maria Segarra.
L’Obra escollida

L’obra de Picasso, Somni i Mentida de Franco està constituïda per dues planxes dividides en 9 vinyetes cadascuna. Es preveia que posteriorment les peces es tallarien en vàries part (cosa que no es va arribar a fer mai) per fer-ne una sèrie de postals.

La seqüència d‘imatges ens remet a l‘estructura formal de les auques o dels còmics, i ens mostra un artista compromès que va saber unir els conceptes més avantguardistes i les arrels més populars al servei d‘una causa.


La Curiositat

El desembre del 1896 es va estrenar a París Ubu, Roi, la peça teatral d'Alfred Jarry considerada una de les obres clau en el posterior desenvolupament de les avantguardes. Amb la creació del personatge d’Ubú, Jarry subratllava l'humor despietat com a fórmula per acostar l’espectador a la realitat que l’envolta i ajudar-lo a subsistir en un món terriblePicasso mai no va conèixer personalment Jarry, però la seva fascinació per l’autor va ser absoluta.
Quaranta anys després, en plena Guerra Civil espanyola, Picasso va crear l’obra Somni i Mentida de Franco, tot reencarnant Ubú en el general.

El Vídeo


Si Vols Aprofundir MésLa Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó