Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Rudolf Buchbinder (Haydn, Mozart i Beethoven) – El 15, 16 i 17 d’Abril

Les Dates

15, 16 i 17 d'Abril, a l’auditori de Barcelona. Els concerts tindran lloc divendres a les 21 hores, dissabte a les 19 hores i diumenge a les 11 hores.





El Programa
·         Concert per Piano n.11 en D major de Haydn – 18 Minuts

·         Concert per Piano n.20 en D flat major de Mozart – 31 Minuts

·         Concert per Piano n.5 de Ludwig van Beethoven – 40 Minuts

L’estil

El pianista Rudolf Buchbinder serà el solista i director de l’orquestra en tres concerts clàssics, un d’ells, Beethoven, protagonitzant ja l’arribada del romanticisme. D’aquesta forma passem del classicisme genuí i refinat de Haydn a la personalitat característica de Mozart per acabar amb la genialitat de Beethoven, el qual les convencions clàssiques li han quedat petites, per expressar la complexitat i riquesa del seu art.

Les Obres

Concert per Piano N.11 en D major de Haydn va ser escrit entre 1780 i 1783. Originalment composat per fortepiano i orquestrat amb dos oboès, dues trompes i dos violoncels. És el concert més conegut de Haydn i s’observa de forma clara la influència de Mozart en la seva música. El concert consisteix en tres moviments: Vivace, Un poco adagio, Rondo all’Ungarese

Concert per Piano N.20 en B flat major de Mozart va ser escrit el 1785. Són inconstestables els vincles dels concerts escrits entre 1782 – 1786 amb les òperes adjacents en el catàleg de Mozart. En el concert que ens ocupa, la relació s’estableix amb el Don Giovanni.

En una obertura plena de presentiments de sotto vocce, Mozart va construint la tensió a través de delicades sugerències (la primera entrada de piano amb un misteriós i simple tema nou) o a través de resplandors relampegants. En contrast, es troba també amb el lirisme del sencill moviment mig del Concert en si bemol major.

El concert és orquestrat via piano, una flauta, dos oboès, dos fagots, dues trompes, dues trompetes, percussió i corda. El concert presenta tres moviments: Allegro, Romanze i Allegro assai.

Concert per Piano N.5 en Mi Bemoll major de Ludwig van Beethoven va ser compost entre 1809 i 1811. És dedicat al príncep Lobkowitz i s’anomena popularment concert de l’Emperador.
L'obra està escrita per a un piano solista i una orquestra composta per: 2 flautes, 2 oboès, 2 clarinets, 2 fagots, 2 trompes, 2 trompetes, timbals i instruments de corda. Com és usual en el concert clàssic, té tres moviments: Allegro, Allegro un poco mosso i Rondó: allegro ma non tropo.
Beethoven es mostra com el precursor on un instrument solista, el piano, s'enfronta a l'orquestra. En aquest cas el solo de piano dura gairebé dos minuts. Posteriorment destacaren seguint el seu exemple Mendelssohn, Concert en Mi menor, Op. 64 (1844) i Txaikovsky, Concert per a piano n° 1 en Si bemoll menor, op. 23 (1874-75, rev. 1879 i 1889).

El Solista

Rudolf Buchbinder s’ha consolidat com un dels pianistes més importants de l’escena internacional sent un convidat regular d’orquestres com la Filharmònica de Berlín, la Filharmònica de Viena, la Filharmònica de New York, l’Orquestra Nacional de França i la Filharmònica de Londres.

Amb només cinc anys, Buchbinder va esdevenir l’estudiant més jove en ser admès a la Vienna Musik Hochschule, començant la seva extensa carrera com a músic de cambra. En el seu repertori, al voltant de cent enregestriments, destaca el complet set de concerts per piano de Joseph Haydn, amb els quals va ser galardonat amb el premi “Grand Prix du disque”. Actualment és considerat un dels pianistes més competents en la interpretació de Beethoven, de totes formes, l’artista no només s’encasella en l’estil clàssic – romàntic, també ha enregistrat peces com la col·lecció “Diabelli – Variations” composades per cinquanta músics austríacs.


L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va ser fundada al 1944 sota la direcció del mestre Eduard Toldrà. En el decurs dels seus seixanta anys d’història, l’orquestra ha enregsitrat obres de Montsalvatge, Falla, Albéniz, Bartók i Bizet, així com un bon nombre de compositors internacionals.

Dirigida en l’actualitat per Pablo González, l’orquestra interpreta de forma contínua internacionalment a Europa, Asia i Estats Units, entre d’altres, destaca la seva presència en festivals internacionals com “The Proms” en el Royal Albert Hall de Londres. Destaca el seu compromís en la transmissió de música clàssica i contemporània de totes les cultures i tendències, donant prioritat als compositors catalans.

Els Vídeos dels concerts per piano




La Curiositat

Com succeix amb la sonata per a piano núm. 14 Clar de Lluna, el títol “d'emperador" per a aquest concert no va ser el propi Beethoven qui va posar els sobrenoms. Diu la llegenda que va ser un soldat francès que impressionat per l'espectacularitat de l'obra va cridar "és com l'Emperador" tot referint-se a Napoleó Bonaparte.

Si Vols Aprofundir Més



La Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó