Un antic músic d’orquestres de ball decideix, un bon dia, fer la maleta i viure un mes a casa de cadascuna de les seves tres filles. L’home sempre ha anat a la seva, i, ara, les filles el sorprenen amb un model de vida i familia que no entén. Les filles representen estils molt diferents, hippies, divorciades, néts internautes, una neta china adoptada,...
El món va molt de pressa, descol·locat però gat vell, mira el seu voltant amb una mirada càustica i explica el que veu en un relat divertit i sense complexos, tal com raja. L´home de la maleta n’ha vist de tots colors i se sent un supervivent, un individualista obsessionat per la família, un espavilat que necessita afecte. En el moment que menys s’ho espera, les ferides obertes sobre el seu passat faran un tomb sorprenent que el trasbalsaran.
Informació bàsica
· Editorial – Proa
· Pàgines – 296
· ISBN - 978-84-7588-220-8
El Gènere
Novel·la narrativa
L’Escriptor
Ramón Solsona (Barcelona,1950) és un escriptor, periodista i publicista català. Llicenciat en Filologia Romànica i professor de secundària en excedència, destaca pel seu estil irònic i per les nombroses col·laboracions amb mitjans de premsa escrita (Avui, Diari de Barcelona) i de ràdio (Catalunya Ràdio), actualment és col·laborador al programa de ràdio El món a RAC 1 en la secció “La paraula del dia”.
També ha estat poeta (satíric) amb el pseudónim Lo Gaiter del Besós. La seva novel·la Les hores detingudes va conquerir tres premis literaris el mateix any i va ser traduïda al castellà. Per a la televisió ha treballat com a guionista per les sèries Agencia de Viatges i estació d´enllaç.
Va obtenir el premi St. Jordi 2010 per L'home de la maleta.
L’Estil
En la darrere entrevista oferta, l’escriptor va afirmar: “Tot i que he tocat diversos gèneres em sento novel·lista”. "Potser en el fons , la novel·la em permet explicar-me el món a mí mateix, articular la perplexitat de l’existència fent veure que és als altres a qui ho explico”. Aquest és precisament el concepte que millor descriu al protagonista de L’home de la maleta, el qual reflexiona sobre les relacions familiars, els records del passat , i sobre un present que canvia amb rapidesa i que li causa perplexitat.
Els primer capítol
La Curiositat
El personatge d´aquesta novel·la parla un català ple de “barbarismes” segons Solsona és una llengua “que parlaven les persones que no van ser instruïdes en català, incorrecte segons les normes, però molt viu, molt expressiu, plàstic i ric”.
Si Vols Aprofundir Més