Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Emmanuel Krivine: Strauss & Debussy – 6, 7 i 8 de Maig

Les Dates

6, 7 i 8 de Maig, a l’auditori de Barcelona. Els concerts tindran lloc divendres a les 21 hores, dissabte a les 19 hores i diumenge a les 11 hores.






El Programa

·         Die Fledemaus. Overtura de Johann Strauss (fill) – 9 Minuts

·         Concert per oboè i orquestra de Richard Strauss – 23 Minuts

·         Images per orquestra de Claude Debussy – 36 Minuts

Les Obres

Die Fledemaus. Overture de Johann Strauss (fill) és una opereta còmica estrenada el 1874, basada en el llibret en alemany de Carl Haffner i Richard Genée. L’obra demostra que Johann Strauss (fill) va ser molt més que l’autor d’infinitat de valsos i polques per ballar, va ser també un compositor simfònic del màxim interès que va despertar l’admiració, entre d’altres, de Brahms.

Concert per oboè i orquestra de Richard Strauss va ser escrit al 1945 al final de la vida del compositor i ha esdevingut una de les peces referència per aquest instrument. El concert presenta quatre moviments interconectats: Allegro moderato, Andante, Vivace i l’Allegro.

Strauss va escriure aquesta obra a sugerència de John De Lancie, un soldat americà i intèrpret d’oboè que es trobava a Garmishc al final de la segona guerra mundial. Seguint el model de concert clàssic, l’obertura d’allegro combina l’oboè amb el solo de flauta i clarinet; seguit l’andante recorda les parts més reflexives de les darreres òperes del compositor, amb grans coloratures i gran intensitat. Finalment, el Vivave presenta la part més instrumental de l’oboè, evocant en certs moments parts de l’òpera Rosenkavalier.

Images pour orchestre de Claude Debussy és una obra lluminosa, plena de color i amb gran poder d’evocació, constituïda per tres parts: Gigues, Iberia i Rondes de printemps.  Debussy estructura aquesta obra com si es tractés de la paleta d’un pintor, cada segment evoca l’atmosfera d’un país diferent, Grand Bretanya, Espanya i França respectivament.

Debussy no va ser un simfonista, de fet, evita les formes abstractes tradicionals com la sonata o el quartet de corda. Sovint, s’inspira amb les formes visuals i la literatura, presentant una combinació d’estructures de lliures harmònics amb elements més formals. Images és una obra escrita entre 1905 i 1912, l’obra inicialment havia de ser interpretada per dos pianos, posteriorment el compositor va decidir incloure l’orquestra per donar a l’obra la textura requerida.

El Director d'orquestra

Emmanuel Krivine (1947, Grenoble) és un director d’orquestra francès. En els seus primers passos, en el món de la música, estudia violí guanyant el primer premi del conservatori de Paris. Posteriorment completa els seus estudis en el Queen Elisabeth School de Brusel·les.

Inspirat en una trobada amb el director d’orquestra austríac Karl Böhm, Krivine comença a desenvolupar un interès en la conducció. Des del 1976 fins el 1973 esdevé el director de l’Orquestra filarmònica de Radio France i entre els anys 1987 i 2000 de l’Orquestra Nacional de Lió. En l’actualitat des del 2006, Krivine és el conductor de l’Orquestra filarmònica de Luxembourg on ha prolongat la seva estància fins al 2015.

Krivine és considerat un dels directors d’orquestra més distingits dins el panorama europeu, amb un gran domini del repertori francès i dels clàssics del segle XX.

 L’Orquestra

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va ser fundada al 1944 sota la direcció del mestre Eduard Toldrà. En el decurs dels seus seixanta anys d’història, l’orquestra ha enregsitrat obres de Montsalvatge, Falla, Albéniz, Bartók i Bizet, així com un bon nombre de compositors internacionals.

Dirigida en l’actualitat per Pablo González, l’orquestra interpreta de forma contínua internacionalment a Europa, Asia i Estats Units, entre d’altres, destaca la seva presència en festivals internacionals com “The Proms” en el Royal Albert Hall de Londres. Destaca el seu compromís en la transmissió de música clàssica i contemporània de totes les cultures i tendències, donant prioritat als compositors catalans.

Els Vídeos de les obres








La Curiositat

Johan Strauss II i Richard Strauss no presenten cap tipus de parentesc familiar.  El pare de Richard Strauss va ser Franz Strauss, compositor que destaca per les seves composicions de trompa. Per contra Johan Strauss prové  de la famosa saga de compositors austríacs, Johan Strauss I (pare) i Johan Strauss III (nebot).

Si Vols Aprofundir Més

Biografia de Emmanuel Krivine


La Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó