Android App

Agenda

Google Plus

Facebook

Twitter

Newsletter

Iphone App

Ciència i Caritat - Fins el 20 de Febrer

La Temàtica

Aquesta mostra de petit format es presenta en el marc del programa de renovació dels plantejaments de la col·lecció del Museu com una exploració entorn de l'obra Ciència i caritat, pintada per Picasso l'any 1897.

El Contingut
Un lot de 39 obres: 13 olis, 3 pintures, 1 gravat, 4 dibuixos, 7 fotografies i 11 documents procedents d'altres museus i col·leccions particulars conformen aquesta exposició que us proposa descobrir la cara més jove del pintor Pablo Ruiz Picasso. 
L’obra principal Ciència i Caritat la podem veure contextualitzada, envoltada de pintures d’altres artistes que, com Picasso, van representar la visita del metge dins del corrent del realisme social.

L’Artista i el Moviment

Es tracta d'una obra essencial en l'etapa de formació de Picasso, el tema de la qual s'emmarca en el realisme social, tan present en els cercles més conservadors de la segona meitat del segle XIX, i que segueix la tradició de les obres presentades en les exposicions de belles arts de l'última dècada d'aquest segle.

El Quadre

L’obra Ciència i Caritat és una obra de grans dimensions i de composició clàssica, està estructurada de manera que tots els personatges s’articulen per tal de concentrar l’atenció de l’espectador en la malalta. L’estretor de la cambra i el tractament lumínic i cromàtic contribueixen a crear una atmosfera d’intimitat i de recolliment.

Trobaràs la imatge del quadre en el següent link:


Els Antecedents

Possiblement la font d’inspiració última per al motiu escollit podria trobar-se en Una sala de l’hospital durant la visita del metge en cap, del pintor sevillà Luis Jiménez Aranda (1845 – 1928). Aquesta tela monumental, va obtenir els màxims guardons a Paris (1889) i Madrid (1892), va ser determinant en el món de la pintura acadèmica hispànica, tant en la consagració del realisme pictòric com de la temàtica social, sent oposició de la pintura històrica.

La Curiositat
El resultat dels importants estudis radiogràfics, de reflectologia infraroja i d'analítica de pigments revelen aspectes fins ara desconeguts sobre el seu procés de realització de l’obra. Visualment resulta una tela amb colors esmorteïts i repetitius, però l’anàlisi ens ha descobert que Picasso va fer servir una paleta rica, de 16 colors, per aconseguir les tonalitats desitjades.

Si Vols Aprofundir Més
La Vampira del Raval

Bufaganda

14:45 Música entre dues guerres

L'espera

Agost

Yo, Sola

Coriolà

Sade was myself

Impro Horror Show

Gènesi una idea d'Europa


Intocable

The Artist

La Pesca del salmó al Iemen

De tu ventana a la mía

Wilaya

El Bulli: Cooking in Progress

Katmandú

J.Edgar

War Horse

La intervención de Hugo


Catalunya Visió

CIFB

Catalunya 1400

Tecnorevolució

Més Fotoperiodisme

Eugène Delacroix

Goya. Llums i Ombres

Un Collage abans del Collage


Il Divo

Andreu Rifé

Rèquiem de Fauré

Ana Belén

Els Amics de les Arts

El Rèquiem de Mozart

Concert d'Aranjuez

Mikel Erentxun

Luz Casals

19 La Simfonia Linz


Big Mamma

Harlem Jazz Club

Joan Vidal Sextet

Miguel Zenon Quartet

Lluís Coloma Trio


Escriu un PreViu

La Bohème

Sarrià-St Gervasi òpera

Montserrat Caballé

Le Nozze di Figaro


Anys de Prosperitat

I el Món Gira

Biografia Steve Jobs

Obre els ulls i desperta

Olor de Tinta

El Jardí Oblidat

La Veu i la Fúria

1Q84

Les Ombres en la Nit

Carn de Canó